czyli sushi na rozum polski
Blog > Komentarze do wpisu
ZOSTAŃ SUSHMENEM

Strasznie mijają mi ostatnie dzionki. Nie mam kiedy siąśc i spokojnie zająć się tym co lubie najbardziej. Owszem zielona herbata spijana jest w moim domu hektolitrami, sushi przynajmniej raz w tygodniu trafia w rodzinny jadłospis. Pisać tylko nie mam kiedy.

Buszując po wirtualnym świecie odnalazłem świetnie sporządzoną notkę , dotyczącą zwrotów niezbędnych w świecie sushi. Miłe i jakże przydatne podczas wypraw do sushi barów. Bądż oryginalny i poproś o sushi w języku Włacy patelni.

Pierwsze kroki do spożycia sushi... czyli jak zrobić sobie pałeczki:

Teono o boo ni torikaete boo o motte hasi o tsukurimasu - Zamieniamy siekierkę na kijek. Z kijka strugamy pałeczki

Jeśli nie jesteśmy wprawieni w używaniu pałeczek zawsze możemy powiedzieć:

Hasi ła tsukaemasen. Fooku o kudasai - Nie umiem używać pałeczek. Proszę o widelec.

A teraz sprawa najważniejsza czyli jak przyrządzić sushi. Otóż nic prostszego...

Cikaku no mise de kome to siodzuke nisin i kaimasu - Kupujemy w pobliskim sklepie ryż i śledzika.

Gohan o dekiagaru made takimasu - Ryż gotujemy tak długo, aż się ugotuje.

Dekigatta mesi o susi no kataci ni site ue ni nisin o nosemasu - Ugotowany ryż formujemy w podłużne kulki. Na wierzchu kładziemy śledzika.

Jeśli już się zmęczyliście przyrządzając sushi możecie powiedzieć:

Dzuibun sigoto o site kita kara ciisa na suto demo simasioka? - Tyle pracujemy. Może zrobilibyśmy jakiś mały strajk?

Jeśli nie... następne czynności w przyrządzaniu naszego sushi:

Norimaki o tsukuru tame ni gohan to nisin o sukanpo no ha ni makimasu - Aby zrobić z tego rulony, ryż i śledzika zawijamy w liście szczawiu.

Samurai no katana de koo sita mono o ciisai norimaki ni kirimasu - Przygotowane rulony tniemy samurajskim mieczem na małe koreczki.

I nasze sushi gotowe. Smacznego!!!!

czwartek, 15 grudnia 2005, wyborca2

Polecane wpisy

  • Zupełnie nowy blog

    OD WRZEŚNIA ZUPEŁNIE NOWA ODSŁONA BLOGA: - NOWE PRZEPISY - KULTURA WSCHODU - SUSHI OD A DO Z Serdecznie zapraszam

  • WINKO POD SUSHI

    Spożywasz sushi. Dodajesz ostre przyprawy. Lubisz ostre sosy. Chce ci się pić. I tu powstaje dylemat natury czysto że tak powiem etnicznej. Czy jako europejczyk

  • TANIO NIE JEST ALE CO TAM ...

    Ktoś zapytał ile ta przyjemność kosztuje . Ano przyjemność jedzenia w sushi barach nie jest tania. Zapewniam, iż samodzielne rolowanie daje więcej radości nie m

Komentarze
2005/12/15 17:13:50
a propos nieumiejetnosci jedzenia paleczkami, to moze jakis maly kurs nastepnym razem - sadze, ze to ciekawy i przydatny pomysl na kolejny topic.
-
2005/12/16 08:58:53
Nie ma problemu : czekam na dalsze sugestie.
Pozdro
Tomek
-
2005/12/17 12:12:09
siedząc w kanie i kanji, dawno nie widziałam zapisu japońskiego poprzez polską wymowę - śmiesznie to wygląda :)
-
Gość: , *.ny5030.east.verizon.net
2005/12/21 23:10:01
do zrobienia sushi potrzebujesz jeszcze ocet winny, ktory miesza sie z ryzem dzieki czemu on jest lepki,
-
Gość: , *.autocom.pl
2006/02/07 12:30:37
LOL!
-
Gość: Jak zrobić sushi, *.rev.kbt.pl
2011/08/03 14:51:03
Świetny artykuł. Jak mogę skontaktować się z autorem tego blogu?
-
Gość: Besuto, *.dynamic.chello.pl
2016/01/12 16:57:15
Cóż za język!